5 tips om je eigen brand moodboard te maken

Oké, je hebt een naam gevonden voor je bedrijf, je weet wat je wilt doen, en je weet aan wie je je diensten wilt aanbieden. De volgende stap is: WAT voor bedrijf wil je worden? Als je bedrijf een persoon was, wat voor persoon was het dan? Een fijne, visuele manier om hiernaar op zoek te gaan is het maken van een brand moodboard.

Het leuke is dat je hiervoor niet per se al iets hoeft te weten over branding. Je hoeft niet per se iets te weten over kleurentheorie, lettertypen, of stijlen. Een moodboard kan je namelijk op je gevoel maken. Het is een allereerste uitdrukking van het gevoel dat je wilt oproepen met je bedrijf.

1. Wat is een brand moodboard?

Een brand moodboard is eigenlijk gewoon een verzameling beelden (foto’s, illustraties, stukjes tekst,…) in de vorm van een collage. De bedoeling is om het gevoel of idee weer te geven dat je wil bereiken met je branding. Hier zie je mijn brand moodboard:

moodboard Manon Germeaux branding webdesign content

 

De foto rechtsboven is van Anna Kubel, de foto rechtsonder is van Valdirose. De illustratie linksboven is van Charlotte Taylor, het regenboogje is van Micush, de illustratie op de roze achtergrond is van Twinewood Studio.

Het gevoel dat ik wil uitstralen met mijn branding is rust, natuurlijkheid en vrolijkheid. Ik heb al een lettertype, een logo en eigen foto’s toegevoegd aan mijn moodboard omdat ik dit moodboard gecreëerd heb toen ik deze elementen van mijn branding al had, maar een eerste moodboard hoeft dit dus zeker niet te bevatten! Je kan gewoon foto’s van anderen gebruiken en hebt nog helemaal geen lettertypen of logo nodig.

2. Wat is het voordeel van een brand moodboard?

Naast het feit dat je het kan maken zonder dat je echt kennis van branding hebt, omdat het op je eigen gevoel kan, is een brand moodboard een heel goede manier om een algemeen beeld te scheppen van het concept dat je in je hoofd hebt. Alles komt namelijk terecht op één bord, en als je het goed doet, gebruik je ook een beetje ‘van alles’.

3. Wat kan je allemaal gebruiken in een brand moodboard?

Eigenlijk kan je alles gebruiken dat het gevoel overdraagt dat jij zou willen

 • foto’s die een sfeer weergeven
 • foto’s van structuren of texturen
 • kleuren
 • stukjes tekst die qua inhoud en lettertype passen bij je concept
 • foto’s van objecten
 • foto’s van plaatsen
 • foto’s van gebouwen
 • foto’s van interieurs
 • foto’s van mensen met een bepaalde stijl of look
 • illustraties
 • andere vormen van kunst

Belangrijk hierbij is dat je niet te beperkt mag denken

Het is niet omdat je bijvoorbeeld een stoffenwinkel wil beginnen, dat je daarom alleen maar foto’s van stofjes of kleding moet kiezen. De bedoeling is dat je op zoek gaat naar wat jou uniek maakt. Wat voor SOORT winkel wil je ervan maken? Wat voor soort klanten hoop je aan te trekken? Wat wil je dat mensen denken of voelen als ze jouw winkel binnenstappen? Aan wat voor andere plaatsen denk je als je je winkel voor je ziet? Misschien denk je aan een stijlvolle warme loungebar met fluwelen meubels, donkere muren en bronzen lichtarmaturen. Of misschien net aan een frisse, speelse ijsjeszaak met lichte pastelkleuren.

De bedoeling van een brand moodboard is niet om weer te geven welke producten of diensten jij aanbiedt, maar om een algemene indruk over te brengen van de ‘persoonlijkheid’ van je bedrijf. Denk dus ruim en probeer allerlei verschillende elementen toe te voegen!

Houd rekening met copyright

Niet iedereen zal het appreciëren dat je ongevraagd hun werk gebruikt in je moodboard als je dit publiceert. Wil je je moodboard delen met anderen, vraag dan voor alle zekerheid aan de fotografen, designers of illustrators of je hun ontwerpen mag gebruiken en tag hen in het moodboard op Instagram. Ook is een moodboard niet bedoeld om geld mee te verdienen, tenzij je enkel met originele afbeeldingen werkt. Gebruik je werk van anderen, dan kan je het moodboard enkel voor jezelf gebruiken. (Ga dus geen collages van andermans foto’s drukken op T-shirts bijvoorbeeld)

4. Hoe maak je een brand moodboard? 5 tips!

Tip 1: gebruik Pinterest

De beste manier is om via Pinterest op zoek te gaan naar afbeeldingen. Het vergt wat speurwerk, maar dit is eigenlijk alleen maar leuk! Maak een kop thee, neem wat koekjes erbij en ga rustig op zoek. Pin alle afbeeldingen die je mooi vindt op een speciaal pinboard dat je maakt voor je moodboard.

Tip 2: zoek in het Engels

Je kan best in het Engels zoeken om meer resultaten te krijgen, en probeer synoniemen te gebruiken van zoektermen als je uitgezocht raakt. Uitgezocht op ‘girly’? Heb je ‘feminine’ al geprobeerd? Vergeet ook geen combinaties van woorden te maken.

Tip 3: brainstorm voor zoektermen

Als je niet meteen weet welke termen je moet intypen om te zoeken, probeer dan eerst even te brainstormen op papier. Schrijf de naam van je zaak in het midden, teken een cirkel eromheen en laat lijntjes vertrekken uit die cirkel. Welke woorden komen in je op?

Welke…

 • gevoelens?
 • plaatsen?
 • sferen?
 • persoonlijkheidskenmerken?
 • materialen?
 • activiteiten?
 • personen?

Deze woorden kan je dan gaan ingeven. Als materiaal bijvoorbeeld ‘velvet’, ‘satin’, of ‘marble’. Als sfeer misschien ‘moody’ of ‘airy’. Door te zoeken ga je ook andere suggesties tegenkomen en geraak je steeds meer op weg.

Tip 4: bekijk andere moodboards

Als je echt geen idee hebt waar je moet beginnen, zoek dan moodboards van anderen. Pinterest staat bol van de moodboards, dus je vindt vast wel iets waardoor je geïnspireerd raakt! Door te kijken wat anderen doen, kan je zien hoe je een bepaalde sfeer creëert, welke elementen ze zoal gebruiken, en ook niet onbelangrijk: wat je absoluut NIET mooi vindt. Dingen uitsluiten is een heel efficiënte manier om keuzes te maken!

Tip 5: gebruik een website om de collage te maken

Geen zorgen, je hoeft geen moeilijke programma’s te hebben om een moodboard in mekaar te steken. Deze gratis websites kan je gebruiken om een collage te maken:

Er zijn er zeker meer, maar met deze drie heb ik zelf goede ervaringen.

Heb je hier iets van opgestoken? Laat het mij zeker weten! Ik ben heel benieuwd om jouw brand moodboard te zien!

Vond je deze blogpost interessant? Dan is dit misschien ook iets voor jou:

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over Manon

Over Manon

Ik ben tekstschrijver, filosoof en dol op social media. Op mijn blog vind je het antwoord op vragen zoals: hoe maak ik een goede website? Wat kost een tekstschrijver? Wat is SEO? Wat is het voordeel van een blog op mijn website? Naast tips voor je website en blog geef ik ook tips over social media en mijn passie: persoonlijke ontwikkeling.

Zelf teksten leren schrijven?

 

Doe mijn gratis videotraining en download de checklist!

Ook een blog op je site?

Neem dan een blogabonnement!

Pin It on Pinterest

Share This